Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Αττικής και Α’ Αντιπροέδρου της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλη στη σύσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elisa Ferreira με τους Περιφερειάρχες της χώρας, στα γραφεία της ΕΝΠΕ

Γ. Πατούλης: «Ο τρόπος που υλοποιούμε το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Αττικής υπηρετεί τον συνολικό εθνικό σχεδιασμό για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας»

Ανάπτυξη και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής είναι οι δύο βασικότεροι στόχοι της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης, στην παρέμβαση του κατά τη σύσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elisa Ferreira με τους Περιφερειάρχες της χώρας, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία στα γραφεία της ΕΝΠΕ.

Την Επίτροπο καλωσόρισε τα γραφεία της Ένωσης ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση.

Ο κ. Πατούλης αφού επισήμανε πως οι ανάγκες της Περιφέρειας Αττικής είναι μεγάλες, σημαντικές και διαχρονικές, προσδιόρισε τις προτεραιότητες της διοίκησης για τη νέα προγραμματική περίοδο, τονίζοντας πως η ενίσχυση της Περιφέρειας Αττικής μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, αποτελεί διαχρονικά ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Περιφέρειας Αττικής. 

«Σημαντικό εργαλείο στήριξης το ΕΣΠΑ στις φυσικές καταστροφές που έπληξαν την Αττική»

Ειδικότερα εστίασε στη σημαντική στήριξη που προήλθε μέσω των πόρων του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση κρίσεων που έπληξαν την Αττική τα τελευταία χρόνια όπως οι πλημμύρες στη Μάνδρα, οι φωτιές στο Μάτι αλλά και η πανδημία του covid19.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020, κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής της Μάνδρας που ήταν μια από τις αιτίες των πλημμυρών του 2017, χρηματοδοτήθηκαν περίπου 500 επιχειρήσεις με έδρα τους Δήμους που περιβάλλουν τη Μάνδρα και το Μάτι, για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος που είχαν ως αποτέλεσμα των ακραίων φαινομένων που αναφέρθηκαν ανωτέρω, ενώ περίπου 10.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως πληγείσες από τον Covid 19, αναμένεται να λάβουν ενίσχυση με παροχή κεφαλαίου κίνησης ύψους έως 40.000€.

«Η διάθεση των πόρων πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες της κάθε Περιφέρειας»

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως ο προυπολογισμός των δράσεων που χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020, σε 840,2 εκ. Ευρώ, επισημαίνοντας ότι η απορρόφηση του Προγράμματος στην παρούσα φάση ανέρχεται στο 70% σε όρους Κοινοτικής Συνδρομής, ενώ οι εκτελούμενες συμβάσεις (δηλαδή νομικές δεσμεύσεις) ξεπερνούν το 140%.

Στο σημείο αυτό τόνισε πως λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού του ΠΕΠ Αττικής της τρέχουσας περιόδου αλλά και της μεγάλης χρηματοδοτικής ανάγκης που υπάρχει στην Αττική, το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ενισχύσει το ΠΕΠ Αττικής με περίπου 400 εκ. €, μέσω εκχωρήσεων από το Ταμείο Συνοχής για δράσεις υγρών και στερεών αποβλήτων, καθώς εγκρίθηκαν ως Μεγάλα Έργα, όπως η αποχέτευση Ραφήνας και Μαραθώνα της Ανατολικής Αττικής, έργα προϋπολογισμού 500 εκ. €.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων πρέπει να στοχεύουν κυρίως στην ενίσχυση των Περιφερειών που υστερούν αναπτυξιακά, ωστόσο, όπως σημείωσε, η διάθεση των πόρων με αποκλειστικό (μοναδικό) κριτήριο το κ.κ. ΑΕΠ, δεν αποτελεί μια δίκαιη μεθοδολογία. «Ειδικότερα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι ανάγκες της κάθε Περιφέρειας, η δυνατότητα απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων, οι αναπτυξιακές προοπτικές και η επιρροή της κάθε Περιφέρειας στα μακροοικονομικά μεγέθη της Χώρας», τόνισε.

«Στο επίκεντρο των πολιτικών μας είναι ο άνθρωπος»

Σε ότι αφορά τα κριτήρια αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ από τη διοίκηση της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης επισήμανε πως στις προτεραιότητες είναι η αφενός αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας και αφετέρου, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, σε μια περιοχή που ζει περίπου ο μισός πληθυσμός της Ελλάδος.

«Ο τρόπος που υλοποιούμε το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Αττικής υπηρετεί το συνολικό εθνικό σχεδιασμό για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας,  με ανάταξη και αναβάθμιση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας, δημιουργία και διατήρηση βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, έχοντας ως αιχμή την εξωστρεφή, καινοτόμο και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα. Με γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Είναι η δική μας συμβολή, σε μια ευρωπαϊκή, εθνική και τοπική προσπάθεια, που θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και υπηρετεί τις ευρωπαϊκές αρχές κι αξίες, το ευρωπαϊκό μοντέλο ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Επισημαίνεται πως σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής και Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς θα ξεναγήσει σήμερα την Ευρωπαία Επίτροπο σε δύο εμβληματικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, την Εθνική Πινακοθήκη και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Σχετικά αρχεία
Φωτογραφίες