Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα

Με τη συνδρομή και τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής συνολικού προϋπολογισμού 5.4 εκ. ευρώ ξεκίνησε η κατασκευή του νέου σύγχρονου βιοκλιματικού 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρυονερίου, στον Δήμο Διονύσου

Γ. Πατούλης: « Ένα χρόνιο, πάγιο αίτημα των κατοίκων γίνεται πραγματικότητα. Επενδύουμε στον εκσυγχρονισμό των εκπαιδευτικών δομών της Αττικής, προς όφελος των παιδιών μας»

Ο «Θεμέλιος Λίθος» για την έναρξη κατασκευής του νέου σύγχρονου βιοκλιματικού 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρυονερίου, στο Δήμο Διονύσου, μπήκε κατά τη διάρκεια μίας συγκινητικής τελετής παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Ν. Πέππα, ο οποίος εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, και του Δημάρχου Διονύσου Γ. Καλαφατέλη, ενώ πραγματοποιήθηκε και ο καθιερωμένος αγιασμός από τον Εφημέριο του Ι.Ναού Αγίου Παντελεήμονα Κρυονερίου π. Πέτρο.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 5.440.000 ευρώ (με ΦΠΑ) και υλοποιείται από την ΚΤΥΠ Α.Ε., με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2014-2020» με φορέα την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Αττικής.

Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης ο Διευθυντής Κατασκευών της ΚΤΥΠ κ. Γ.Τσαγκάρης, η επιβλέπουσα μηχανικός του έργου κ.Παπουτσή, ο εκπρόσωπος της Κατασκευαστικής Εταιρίας κ.Κωστούδης,  Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι Σύμβουλοι ,ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου Ηρακλής Χιώτης,  Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Αλεξάνδρα Τόκα, η Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Αναστασία Κώνστα, ο Τοπικός Σύμβουλος Κρυονερίου και Αντιπρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Νίκος Παπαδόπουλος, ο Τοπικός Σύμβουλος Κρυονερίου Δημήτρης Κυρανάκης, η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου κ.Χορμοβίτη κ.α.

Με αφορμή την έναρξη κατασκευής του σχολείου ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε σχετικά:

«Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Περιφέρειας Αττικής και σε αγαστή συνεργασία τόσο με τον Δήμαρχο Διονύσου Γ. Καλαφατέλη όσο και με τα στελέχη της ΚΤΥΠ, ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων Κρυονερίου, γίνεται πραγματικότητα. Στην Περιφέρεια Αττικής επενδύουμε στον εκσυγχρονισμό των εκπαιδευτικών δομών της Αττικής, προς όφελος των παιδιών μας. Ειδικότερα από το ΠΕΠ Αττικής, χρηματοδοτούνται 22 πράξεις συνολικού προϋπολογισμού 62 εκ. ευρώ για την κατασκευή -επέκταση σχολικών μονάδων, ενώ έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 10 εκατομμύρια ευρώ για την εκπόνηση μελετών ώστε να ωριμάσουν έργα σχολικών υποδομών που θα χρηματοδοτηθούν από τη νέα χρηματοδοτική περίοδο. Η βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών, η δημιουργία νέων καθώς και η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων αποτελούν βασικές μας προτεραιότητες. Συνεργαζόμαστε στενά με τους Δήμους, με τα εμπλεκόμενα υπουργεία και με τα στελέχη της  ΚτΥπ Α.Ε. για να επιτευχθεί μια αναπτυξιακή επανεκκίνηση και να υλοποιηθούν σημαντικά έργα υποδομών. Επενδύουμε στη νέα γενιά, για τα παιδιά μας που αποτελούν την ελπίδα αυτού του τόπου». 

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Kαλαφατέλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαι πολύ χαρούμενος αλλά και συγκινημένος που είμαστε εδώ σήμερα, μαζί με τον συντοπίτη μας Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Πέππα, για να εγκαινιάσουμε ένα ακόμη νέο σύγχρονο, πράσινο και ενεργειακό σχολείο στο Δήμο Διονύσου, αυτή τη φορά στο Κρυονέρι.
Πρόκειται για το δεύτερο σχολείο που κατασκευάζεται επί ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Διονύσου, μετά το Γυμνάσιο-Λύκειο Διονύσου, και θα πω ότι είμαι ιδιαίτερα περήφανος που ξεκινάει κι αυτό επί θητείας μας.

Αυτό το Δημοτικό Σχολείο το θέλαμε πολύ, το ήθελαν πάνω απ’όλα οι κάτοικοι του Κρυονερίου και της ευρύτερης περιοχής. Μετά λοιπόν από πολλή δουλειά, υπομονή και κυρίως επιμονή, έφτασε σήμερα η στιγμή για να γίνει το όνειρό μας πραγματικότητα. Πιστεύω ότι τα έργα θα προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς και θα μπορέσουμε να εγκαινιάσουμε το σχολείο όσο πιο σύντομα γίνεται. Και βέβαια να το παραδώσουμε στους μαθητές του Κρυονερίου και του Δήμου μας.

Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Αττικής, όλα τα στελέχη της διοίκησης, τις Τεχνικές Υπηρεσίες Περιφέρειας και Δήμου και τις συναρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες και Αντιδημάρχους που συνεργάστηκαν και δούλεψαν, έτσι ώστε να καταλήξουμε σήμερα σ’αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα όμως θέλω να ευχαριστήσω το φίλο Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, έναν άνθρωπο υπερδραστήριο και αεικίνητο, που είναι διαρκώς δίπλα μας όπως και οι συνεργάτες του σε οτιδήποτε ζητήσουμε. Τον ευχαριστώ που ήταν δίπλα μας στην πανδημία, τη Μήδεια καθώς και τις πρόσφατες πυρκαγιές. Είμαι επίσης βέβαιος ότι θα συνεχίσει να είναι θερμός συμπαραστάτης και υποστηρικτής του Δήμου μας και στο μέλλον».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί στη γενέτειρά μου, ένα σπουδαίο έργο ξεκινά. Χτίζουμε ένα σχολείο, επενδύουμε στη νέα γενιά, στις νέες οικογένειες και δημιουργούμε προϋποθέσεις για ανάπτυξη και αισιοδοξία στην περιοχή του Διονύσου και της Ανατολικής Αττικής. Συνεχίζουμε με αντίστοιχα έργα πνοής σε όλη την Αττική μας».

Το νέο Σχολείο

Το νέο σχολείο αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων του Κρυονερίου, εδώ και πολλά χρόνια, και ξεκινά με τη σημαντική συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής, της Τεχνικής Υπηρεσίας και των συναρμόδιων υπηρεσιών.

Το νέο σύγχρονο σχολείο κατασκευάζεται σε οικόπεδο 4,1 στρεμμάτων, επί των οδών Πολυτεχνείου, Σκουφά και Φιλικής Εταιρίας, με συνολική επιφάνεια δόμησης 2041 τετραγωνικά μέτρα και δύο εισόδους (στη Φιλικής Εταιρίας και την Ηρώων Πολυτεχνείου), ενώ αντικαθιστά το παλιό 1ο Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου που κατεδαφίστηκε.

Οι εργασίες που θα γίνουν αφορούν στην ανέγερση ενός κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο αποτελείται από τρεις κτιριακούς όγκους με μεγάλη εσωτερική αυλή.
Το σχολείο θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, α’ όροφο και β΄όροφο.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του έργου, προβλέπεται μεταξύ άλλων η κατασκευή 12 αιθουσών διδασκαλίας (7 στον α΄όροφο και 5 στο β΄όροφο), εργαστηρίων φυσικών επιστημών, ξένων γλωσσών, πληροφορικής και αισθητικής αγωγής, βιβλιοθήκης, ξεχωριστών χώρων υγιεινής για ΑΜΕΑ, κτιρίου με ανεξάρτητη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και εκδηλώσεων, χώρου στάθμευσης 12 συνολικά αυτοκινήτων, χώρου πυροσβεστικού συγκροτήματος και δεξαμενής πυρόσβεσης κ.α.

Τα κτίρια που θα κατασκευαστούν θα έχουν εκτός από τις εξωτερικές θερμομονώσεις και συστήματα ηλιοπροστασίας ενώ θα τοποθετηθούν παντού σύγχρονα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης προβλέπεται η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ενεργητικών ηλιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού κλπ.
Ο περιβάλλον χώρος θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χώρο περιπάτου, παιχνιδιού και αθλοπαιδιών, γήπεδο καλαθοσφαίρισης με κερκίδες, αντιολισθητικά δάπεδα, παγκάκια, βρύσες, πέργκολες κλπ.

Σημαντικό ρόλο στο χαρακτήρα του κτιρίου αποτελεί η επιλογή της φύτευσης σε σχέση με τη σκίαση στη διαμόρφωση του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου. Όλα τα δέντρα και οι θάμνοι έχουν επιλεγεί με κριτήριο την ανθεκτικότητά τους, το μικρότερο δυνατό κόστος συντήρησής τους, αλλά και την εναρμόνισή τους με τη φυσική χλωρίδα της περιοχής. Στους χώρους πρασίνου προτείνονται δύο «ελαιώνες», με σημεία φύτευσης ανά 3.40 μ., μια δεντροστοιχία με κουτσουπιές, μουριές, κυπαρίσσια, πεύκα και χαμηλοί θάμνοι αρωματικοί εδαφοκάλυψης.
Τέλος στο δώμα του κτιρίου Κ2, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου θα είναι φυτεμένο με λεβαντίνη, υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται υπαίθριο μάθημα και να καλλιεργηθεί από τους μαθητές λαχανόκηπος με τις υποδείξεις και την καθοδήγηση των δασκάλων τους.

Φωτογραφίες