Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα

Ένα μεγάλο έργο ανάπλασης σχεδιάζεται για να πάρει το δρόμο της υλοποίησης. Η ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου

 

Επίσκεψη και ξενάγηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη μαζί με Δημάρχους και στελέχη της ΕΥΔΑΠ, σε σημεία Δήμων απ΄όπου διέρχεται υπόγεια το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Γ. Πατούλης: «Μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027 βούλησή μας είναι να συνδράμουμε στην ολοκληρωμένη ανάδειξη αυτού του μοναδικού μνημείου ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στην αξιοποίησή του για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης των όμορων Δήμων»

Στα σημεία της διαδρομής, σε 8 Δήμους της Αττικής, απ΄ όπου διέρχεται υπόγεια το Αδριάνειο Υδραγωγείο, ξεναγήθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, παρουσία Δημάρχων και εκπροσώπων των όμορων Δήμων αλλά και διευθυντικών στελεχών της ΕΥΔΑΠ.

Τον κ. Πατούλη συνόδευε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χ. Σαχίνης.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Αχαρνών Σ. Βρεττός, Κηφισιάς Γ. Θωμάκος,  Μεταμόρφωσης Σ. Σαραούδας, η Αντιδήμαρχος Χαλανδρίου Ε. Χριστούλη, ο Αντιδήμαρχος Αμαρουσίου Σ. Τσιπουράκης και άλλοι εκπρόσωποι Δήμων.

Επισημαίνεται πως με πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης προχωρά η διαδικασία ανάδειξης του Αδριάνειου Υδραγωγείου και δημιουργείται στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Παρέμβασης με κεντρικό πυλώνα την Περιφέρεια Αττικής και τις υπηρεσίες της.

Όπως έχει ήδη αποφασιστεί σε συνάντηση που έχει γίνει πρόσφατα, όλων των εκπροσώπων των φορέων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, οι επενδύσεις για την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του έργου, θα προταθούν για ένταξη στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να επωφεληθούν όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην προσπάθεια αλλά κυρίως οι δήμοι που βρίσκονται στην διαδρομή του υπόγειου υδραγωγείου από τις πηγές της Πάρνηθας έως το Κολωνάκι, συνολικού μήκους πάνω από 20 χιλιόμετρα.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από το Δήμο Αχαρνών και ειδικότερα από το σημείο που ενώνονται τα δύο Υδραγωγεία από τις πηγές της Πάρνηθας που καταλήγουν στο Αδριάνειο.  Το Υδραγωγείο της Αγίας Κυριακής και το Υδραγωγείο της Κιθάρας. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν επίσης στον Δήμο Αχαρνών την αφετηρία του υπόγειου τμήματος του Αδριάνειου Υδραγωγείου (κεκλιμένη στοά) και ακολούθως το σημείο διάσχισης του Κηφισού από το Αδριάνειο Υδραγωγείο στον Δήμο Κηφισιάς, τη σύγχρονη Δεξαμενή αξιοποίησης του Αδριάνειου Υδραγωγείου στον Δήμο Μεταμόρφωσης, τη σύγχρονη ανάδειξη φρεατίου του Αδριάνειου Υδραγωγείου στον Δήμο Ηρακλείου, τα εμφανή φρεάτια του Αδριάνειου Υδραγωγείου στο ΟΑΚΑ στο Δήμο Αμαρουσίου, τη Δεξαμενή σύνδεσης του Αδριάνειου Υδραγωγείου με το Υδραγωγείο του Ρέματος Χαλανδρίου στον Δήμο Χαλανδρίου και την Περιοχή δυνητικής αξιοποίησης ύδατος από το Αδριάνειο Υδραγωγείο στον Δήμο Ψυχικού-Φιλοθέης. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στη Δεξαμενή κατάληξης Αδριάνειου Υδραγωγείου, στο Κολωνάκι -Δήμος Αθηναίων.

Για όλα τα παραπάνω σημεία, το νερό του Αδριάνειου Υδραγωγείου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άρδευση αστικού πρασίνου και χώρων αναψυχής.

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο αποτελεί μνημείο μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο λειτουργεί περίπου 1900 χρόνια μετά την κατασκευή του. Η διαχείριση των υδάτων του βρίσκεται στη δικαιοδοσία της ΕΥΔΑΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οδηγούνται στη θάλασσα ετησίως τουλάχιστον 800.000 κυβικά νερού της πόλης, που προέρχεται από το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Αν αξιοποιηθεί το Υδραγωγείο, το νερό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μη πόσιμες χρήσεις καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες των Δήμων από τους οποίους διέρχεται.

Η ολοκληρωμένη αξιοποίηση υδάτινου πόρου και μνημείου σχετίζονται με τους παρακάτω στόχους:

  • Την προστασία του μνημείου.
  • Την ανάπλαση της ζώνης που διανύει το Αδριάνειο Υδραγωγείο με στόχο τη μείωση της μέσης θερμοκρασίας στην πόλη.
  • Την αξιοποίηση του νερού για τις τοπικές ανάγκες άρδευσης και η διασύνδεση του μνημείου με έργα πνοής των περιοχών που διανύει.

Την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από τη διασύνδεση του έργου με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης κλπ.

Για περισσότερα διαβάστε στο αρχείο που ακολουθεί.

Σχετικά αρχεία
Φωτογραφίες